25.02.2022 | O důležitosti snídaně mluví specialisté na výživu už léta, dlouhodobé statistiky i přesto ukazují, že procento populace, které hlavní jídlo dne vynechává, se blíží ke čtyřicítce. Spotřebitelé přitom důvodem udávají, že po ránu nemají hlad, případně nemají dostatek času na její přípravu. Víte například, že absencí snídaně je v ohrožení i zdraví srdce?
09.02.2022 | Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin. Pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je tedy z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu.
03.02.2022 | Nejdůležitější informací pro spotřebitele jsou výživové údaje, které informují o obsahu hlavních živin v potravině. Tento údaj nebyl doposud povinný, přesto je již nyní na mnoha potravinách je uveden. Podle nové evropské legislativy povinnost informovat spotřebitele o výživovém složení potravin vzniká od prosince roku 2016. Výrobcům, kteří dobrovolně tento druh informace na obale již uváděli, přibude od prosince 2014 povinnost uvádět obsah nasycených mastných kyselin, což je pro spotřebitele přínosem.
12.01.2022 | Věděli jste, že více než třetina čechů (36 %) pije mléko méně než jednou týdně, a z toho 28 % nepije mléko vůbec? Značnou vinu na tom mají i některé mýty a často uváděné nepravdy, které o této potravině mezi veřejností kolují. Proto jsme oslovili odborníky, kteří nám prozradili, jak to s těmi mýty vlastně je?
29.11.2021 | Snahy mnohých organizací a politiky států přispět jednoduchým systémem k určené zdraví prospěšných a zdraví neprospěšných potravin jsou vítané, ale fungující systém chybí. Po rozporuplném Nutri-Score přicházejí další, neméně nesmyslné návrhy.
31.08.2021 | Syrovátku znali již 400 let před Kristem, kdy ji řecký lékař Hippokrates používal jako léčebný prostředek proti nemocem jater, dně a úplavici.
23.06.2021 | Příprava smoothie vypadá možná jednoduše, všechno naházet do mixéru, podržet knoflík a tradá… sklenice překypující zdravím je na světě. Ale z pohledu zpracování všech jeho složek vůbec jednoduché není, zvlášť, když se snažíme udělat pro své zdraví víc, než je zdrávo - naše tělo by o tom mohlo vyprávět.
29.03.2021 | Počítáme kalorie, zkoumáme složení výrobků, přemýšlíme nad tím, které potraviny se vhodně doplňují a které nikoliv, pídíme se po tom, zda je zelenina zdravější vařená či syrová, nemluvě o tom, jestli vynechat z jídelníčku maso a mléčné výrobky. Chceme si zkrátka udržet a posílit zdraví, na tom není nic divného.
09.03.2021 | Kdo dnes nedrží populární ketodietu, jako by nebyl. Rychlé výsledky a poměrně nízká pravděpodobnost jojo efektu jsou lákavé. Problém je, že si ji mnoho lidí ordinuje samo podle svého uvážení a bez odborných znalostí. Cukry totiž rozhodně nelze ze stravy vyloučit, pouze omezit! A navíc ne na dlouho!
05.03.2021 | Navzdory opakovaným tezím paleontologů, podle nichž se z opice nestal člověk proto, že „slezl se stromů“, ale že zařadil do svého jídelníčku stravu živočišného původu, přetrvává v myslích mnoha lidí představa, že potraviny a tuky živočišného původu jsou zdraví škodlivé, a proto je správné stát se veganem nebo alespoň vegetariánem. K tomu lze ovšem opakovaně uvést, že tomu tak není!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.